fredag 28 mars 2008

Nihaaw

Är inne på min andra heldag i Beijing. Anlände i onsdags vid middagstid efter en lugn och skön flygresa. Lyfta-mat-sova-mat-landa kan man sammanfatta den med. Har tillbringat den mesta tiden på kontoret med att kitgranska, men har även hunnit med lite shopping och lite socialisering. Delia, Peter (D's make) och jag actionshoppade igår eftersom de tyvärr skulle åka hem idag. Synd, jag trivdes riktigt bra med dem!

Imorgon är det helg och då ska jag försöka hinna med lite sightseeing. Tänkte ta en busstur till Muren och Ming Tombs på söndag och eventuellt den förbjudna staden imorgon. Tyvärr regnar det idag och ska fortsätta imorgon, så får se om jag ändrar planerna och tar den förbjudna staden någon förmiddag i veckan och något annat imorgon. Kanske ska besöka Military Museum, Peter var där igår och sa att det var riktigt bra. Har också tänkt att hinna med en antikmarknad.

Annars är Beijing ungefär som väntat. Människor, bilar, cyklar, mopeder och djur överallt. Alla tutar konstant. En sak som jag trodde skulle vara värre är spottandet, enbart ett par taxichaufförer som dratt ett par äckliga loskor ända nere från magsäcken, men annars är det lugnt.

Kanske inte helt rätt att prata om maten nu, men det gör jag ändå. Det går att hitta riktigt bra mat, som till exempel när jag och Delia lunchade igår, men för det mesta får man riktit crappy mat. Var och käkade i Cafeterian på jobbet idag. Ingen höjdare. Kött är ju liksom allt på ett djur här. Lite ben eller brosk har ingen dött av, men det är fan inte gott.

I Beijing bygger de överallt. Nya skyskrapers till höger och vänster och insprängdt mellan dessa ligger små slumområden där de fattiga bor tills de blir utkastade. De har antagligen bott där i hela sina liv och så bestämmer sig makten för att börja bygga och då ryker de fortare än kvickt.

Glömde ju: Fick flyga till Terminal 3, världens till ytan största byggnad. Vi var bland de första som landade där. Det är lite coolt, eller ganska mycket coolt :)

Nu ska jag jobba lite, drog tidigt från jobbet för att slippa den värsta trafiken. Var helt övertygad om att min taxichafför var lost, han körde på massa konstiga smågator och i riktigt slum, men det visade sig att han helt enkelt kört den bästa vägen. Har aldrig åkt mellan kontoret och hotellet så fort.

Sen ska jag till ett apotek, behöver skavsårsplåster och nån salva mot min "elallergi" (klåda) och sen tror jag min själ att det bli McDonalds. Pallar inte springa runt i regnet och leta efter en hyfsad restaurang.

Inga kommentarer: